Algemene resultaten
Het beschikbaar budgettair resultaat bestaat uit het budgettaire resultaat van het boekjaar (V), het gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar (VI) en de eventueel onbeschikbare gelden (VIII). De eerste parameter, het budgettaire resultaat van het boekjaar, is het resultaat van de saldi van het exploitatiebudget (I), het investeringsbudget (II) en het financieringsbudget (IV).
Het budgettaire resultaat van het boekjaar (V) is de graadmeter om te vergelijken of de rekening aansluit bij het eindbudget, en dat over alle deelbudgetten heen. In de financiële schema’s leest u dat het budgettaire resultaat van het boekjaar 24.216 euro bedraagt.
Het exploitatiebudget sloot af met een positief saldo van 245.672 euro. De kredieten op het investeringsbudget werden minder gerealiseerd dan verwacht en worden overgedragen naar 2022. Een detail van de investeringen en de overdrachten vindt u in de toelichting. Het gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar dat rekening houdt met de opgebouwde reserve bedraagt 123.283 euro.
De autofinancieringsmarge bedraagt 25.716 euro. Dit betekent dat er voldoende financieel draagvlak was om de aflossingen van de schulden te dragen. Er wordt tevens een gecorrigeerde autofinancieringsmarge berekend met als doel na te gaan of het bestuur wel snel genoeg zijn leningen terugbetaald. Het terugbetalingsritme van de leningen van het Autonoom Gemeentebedrijf is verbonden met het afschrijvingsritme. Gezien de vele investeringen in onroerende goederen en de lange afschrijvingstermijn (33 jaar) zijn de werkelijke aflossingen lager dan de gecorrigeerde aflossingen. Hierdoor is de gecorrigeerde autofinancieringsmarge lager dan de reële autofinancieringsmarge en zelfs negatief met een bedrag van -11.042 euro.. Het AG Nazareth leent echter alleen maar van de Gemeente Nazareth waardoor we dit niet hoeven te beschouwen als een risico.
Exploitatiebudget
Het exploitatiebudget is het werkingsbudget van het gemeentebedrijf. Alle gewone en recurrente uitgaven en ontvangsten komen op de exploitatie. De uitgaven zijn voor 81% gerealiseerd, de ontvangsten voor 84%. In de exploitatieuitgaven is het dividend opgenomen dat het AG uitkeert aan de Gemeente. Dit dividend bedraagt 150.000 euro voor boekjaar 2021.
Exploitatiebudget – Operationele uitgaven
Goederen en diensten
Het budget op de Goederen en diensten is voor 83% gerealiseerd. Er is een verschil van 73.871 euro tussen het budget en de rekening. Hoewel het intrinsieke karakter van een budget dat er wat marge is, moeten we waakzaam blijven om het niet-gerealiseerde budget zo laag als mogelijk te houden. Ten opzichte van vorig boekjaar merken we dat het verschil merkelijk kleiner is geworden. Verklaring van de verschillen:
- Algemeen bestuur
- Behandeling van briefwisseling: tekort van 2.875 euro
- Beheer- en werkingskosten ICT: tekort van 3.398 euro
- Vrije Tijd
- Aankoop van dranken: overschot van 12.562 euro
- Benodigdheden en prestaties gebouwen: 27.774 euro niet gebruikt
- Nutsvoorzieningen: tekort van 19.882 euro
- Vergoedingen voor optredens: 11.529 euro ongebruikt
- Andere erelonen en vergoedingen: 24.000 euro ongebruikt
- Huur technisch materiaal: 6.496 euro overschot
Andere operationele uitgaven
Uitgaven die hieronder vallen zijn de verschillende belastingen ten laste van het AG, zoals de onroerende voorheffing, de roerende voorheffing en de provinciebelasting. Er is 9.600 euro overschot op deze budgetrubriek door het niet ontvangen van een aanslagbiljet voor onroerende voorheffing
Financiële uitgaven
Zeer kleine uitgaven met betrekking tot bankkosten.
Exploitatiebudget – Operationele ontvangsten
Ontvangsten uit de werking
De in het eindbudget geraamde ontvangsten uit de werking bedroeg 252.035 euro, de rekening sluit af met een omzet van 196.482 euro. Het AG had nog altijd te lijden onder de coronapandemie doordat er minder verhuur van cultuur- en sportzalen mogelijk was. De Raad van Bestuur heeft beslist om ook in 2021 op enkele concessievergoedingen kortingen toe te staan in die maanden waar geen of beperkte activiteiten mogelijk waren door de coronabeperkingen.
Prijssubsidies
Het AG Nazareth wordt in gewone tijden gefinancierd met enerzijds omzet uit de verhuur van haar zalen, concessies en activiteiten; anderzijds door de aan de omzet gekoppelde prijssubsidie. De prijssubsidiefactor bedroeg 3,98; dit heeft een prijssubsidie van 552.333 euro tot gevolg.
Werkingssubsidies
De onder voorbehoud door de gemeente Nazareth toegekende werkingssubsidie van 100.000 euro werd niet opgevraagd.
Andere operationele ontvangsten
- Terugbetaling nutsvoorzieningen: 1.776,69 euro
- Terugvordering verzekeringen: 2.577 euro
- Opbrengsten uit zonnepanelen: 5.022 euro
Financiële ontvangsten
Ontvangen betalingskortingen
Investeringsbudget
Uitgaven
Een overzicht van de gerealiseerde uitgaven van de investeringsprojecten vindt u in de toelichting van de financiële nota, rubriek ‘Detail investeringen & overdrachten’. In dat overzicht ziet u per investeringsproject de gerealiseerde uitgaven op het transactiekrediet van 2021. Van de geraamde investeringsbudgetten werd 66% aangerekend. De niet-gebruikte investeringskredieten van 2021 van lopende projecten werden overgedragen naar 2022. Deze overdracht naar 2022 werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 28 februari 2020 en vindt u terug in de toelichting.
Ontvangsten
De gebudgetteerde investeringssubsidie van 170.000 wordt overgedragen naar 2022. Er was wel een ontvangen investeringssubsidie van 12.000 euro in het kader van het project Wifi4EU.
Liquiditeitenbudget
Uitgaven
Aflossing financiële schulden
In deze rubriek vinden we de kapitaalsaflossingen terug (219.956 euro) van de renteloze leningen die het AG terugbetaalt aan de Gemeente Nazareth. Een detail van de aflossingen vindt u verderop terug in de toelichting bij de jaarrekening.
Ontvangsten
Op te nemen leningen en leasings
Het investeringssaldo van het AG wordt gefinancierd met de opname van een renteloze lening die ter beschikking wordt gesteld door de Gemeente Nazareth. Gezien het investeringssaldo lager is dan gebudgetteerd, is ook de op te nemen lening lager. Meer info vindt u in het overzicht van de schulden op lange termijn. De opgenomen lening in 2021 bedraagt 723.260 euro. De negatieve ontvangst van 1.500 euro betreft de terugbetaling van de huurwaarborg aan de vorige concessionaris van de cafetaria van de sporthal.