Ons plan
Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, onder meer door sensibilisatie, het bevorderen van de circulaire economie en het organiseren van afvalvrije evenementen.
Stand van zaken
- Het organiseren en sensibiliseren van afvalarme initiatieven en evenementen is een gezamenlijke opdracht voor het team milieu en economie en het team evenementen.
- Na de principiële beslissing in 2021 om het gebruik van wegwerpmateriaal in alle culturele infrastructuur te verbieden, sensibiliseren we de verenigingen verder om hun evenementen afvalvrij te organiseren. We starten met een proefproject waarbij we het huren van herbruikbare bekers faciliteren. We kopen de bekers niet zelf aan, maar doen hiervoor beroep op een gespecialiseerde firma.
- Door de nieuwe Vlaamse regelgeving (Vlarema 8 - 2021) wordt evenementenafval beschouwd als bedrijfsafval waarvoor andere regels gelden. We onderzoeken een passende oplossing voor enerzijds grote evenementen buiten de cc's/sportsite en anderzijds afval afkomstig van de cc's/sportsite.
- Nadat de acties m.b.t. circulaire economie in 2020-2021 omwille van de coronapandemie op een laag pitje werden geplaatst, nemen we in 2022 volop de draad weer op met o.m.
- de organisatie van het Repaircafé (vanaf juni)
- wijkdemo's thuiscomposteren (vanaf april)
- het Kringloopweekend in juni
- kringlooptuinieren (opgenomen in de leertuinen).
Tijdspad en mijlpalen
- Visiebepaling afvalarme initiatieven en evenementen - gerealiseerd 2021
- Verbod op gebruik wegwerpmaterialen in alle culturele infrastructuur van het lokaal bestuur - gerealiseerd 2021
- Gemeentelijk afvalbeleid evenementen (2021-2022)
Wat kost het
- Naast de activiteiten i.v.m. circulaire economie, zijn op deze actie volgende jaarlijkse subsidies voorzien:
- vzw Ateljee ontvangt 12.500 werkingsubsidies via het lokaal bestuur,
- het Repair Café ontvangt een nominatieve subsidie van 300 euro, bij meerjarenplanaanpassing 2022 verhoogden we dit naar 500 euro.