Kinderen en onderwijs

Thema

Terug naar navigatie - Thema

Kinderen en onderwijs: inleiding

Terug naar navigatie - Kinderen en onderwijs: inleiding

Trends en uitdagingen

Gezinnen worden met steeds meer uitdagingen geconfronteerd. Zo is er, naast de financiële zorgen die voor steeds meer gezinnen toenemen, de moeizamere balans tussen werk en gezin, een groeiend aantal eenoudergezinnen en steeds kleiner wordende netwerken waarop die een beroep kunnen doen. Niet alle hefbomen om deze problemen aan te pakken liggen op het lokaal vlak, maar toch kunnen lokale besturen belangrijke initiatieven nemen om de druk voor gezinnen te verlichten - en dit zowel als regisseur als organisator.

Onder het thema 'Kinderen en onderwijs' lichten we volgende thema's toe:

  • Het Huis van het Kind als speerpunt van een lokaal geïntegreerd gezinsbeleid. Lokale besturen zijn ook regisseur van het lokale sociale hulp- en dienstverleningsaanbod. Ze hebben een uniek mandaat om lokale partners samen te brengen zodat ze kunnen afstemmen en samenwerken over het hulp- en dienstverleningsaanbod op hun grondgebied.  Het versterken en faciliteren van een lokaal geïntegreerd gezinsbeleid (aansluitend bij of passend in het ruimere lokale sociaal beleid) is één van de Vlaamse beleidsmaatregelen in dat kader. De Huizen van het Kind zijn daarvan het speerpunt.
  • De doelgroep van kinderen en jongeren, uitgesplitst volgens leeftijd:
    • van 0 tot 3 jaar
    • van 3 tot 12 jaar
    • ouder dan 12 jaar
  • Onderwijs (inclusief flankerend onderwijsbeleid)

Wat betekent dit voor Nazareth-De Pinte?

Demografie

In Nazareth-De Pinte  is 18,54 % van de inwoners 17 jaar of jonger. De Pinte heeft een iets jongere bevolking met 19,49 % kinderen  ten opzichte van 17,68 % in Nazareth.

Eenoudergezinnen

Alleenstaande ouders vormen 7,93 % van alle huishoudens in Nazareth-De Pinte, dit is lager dan de 8,29 %  voor het Vlaams Gewest. De cijfers in De Pinte en Nazareth zijn vergelijkbaar: respectievelijk 7,98 % en 7,88 %.

Kansarmoede

De kansarmoede – index van Kind en Gezin bedraagt voor Nazareth 6,1 en voor De Pinte 2,3.  Het Vlaamse gemiddelde bedraagt 12,6 . De kansarmoede - index ligt opvallend lager dan het Vlaamse gemiddelde, maar toch zien we voor Nazareth sinds 2018 een sterke stijging. Armoede is ook relatief: in een gemeente met weinig kansarmoede kan het gevoel van deprivatie sterker zijn bij kwetsbare inwoners. 

Hoe dragen we bij aan de realisatie van de SDG's?

Een kindvriendelijke gemeente

In 2022 behaalde Nazareth het label 'Kindvriendelijke gemeente'.

Een kindvriendelijke gemeente zorgt voor een gezamenlijk engagement om werk te maken van de basisrechten van elk kind in de gemeente, met name het recht op gelijkwaardige ontwikkelingskansen.  Hierdoor dragen we bij aan verschillende SDG's zoals ook blijkt uit onze visie op kindvriendelijkheid: 'Hier kunnen we het zeggen: samen geven we  al onze kinderen en jongeren de ruimte om jong te zijn':

  • 'zeggen’ verwijst naar participatie: ook kinderen en jongeren kunnen hun zeg doen (SDG 16 Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten)
  • ‘samen’ betekent dat dit geen initiatief is van één iemand of van één organisatie: de visie kunnen we maar realiseren als we allemaal samenwerken (SDG 17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken)
  •  ‘al onze kinderen en jongeren’: ons verhaal is een inclusief verhaal (SDG 10 Ongelijkheid verminderen )
  •  ‘ruimte’: zowel letterlijk (plaats) als figuurlijk (psychosociaal) creëren we een veilige omgeving waarin kinderen en jongeren kunnen groeien en ontwikkelen  (SDG 11 Duurzame steden en gemeenschappen)
  •  ‘jong te zijn’: jong zijn betekent leren en experimenteren, dingen uitproberen die al eens mislukken of iets anders opleveren dan verwacht … in onze visie is dit oké en vinden we dat dit hoort bij het leren leven (SDG 3 Goede gezondheid en welzijn)

Willen we met de nieuwe fusiegemeente Nazareth-De Pinte het label opnieuw behalen, zullen we opnieuw een volledig dossier moeten opmaken om aan te tonen dat we aan de criteria voldoen.

Cijfers

Huis van het Kind

Terug naar navigatie - Huis van het Kind

Trends en uitdagingen

Huis van het Kind: een lokaal geïnspireerd gezinsbeleid

Het gezinsbeleid raakt veel verschillende levensdomeinen: onderwijs, kinderopvang, vrije tijd, ... . Individuele organisaties zoals  het OCMW, gemeentelijke diensten, Centrum voor Kind-en Gezinsondersteuning (CKG), opvangdiensten, het onderwijs, Kind en Gezin, de Centra voor Leerlingengebeleiding (CLB) ... hebben niet altijd een pasklaar antwoord op alle  hulpvragen. 

Het Huis van het Kind wil hier de bruggenbouwer zijn tussen de verschillende partners met als doel een geïntegreerd en afgestemd aanbod te voorzien voor (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren.

Wat betekent dit voor Nazareth-De Pinte?

De weg  naar het Huis van het Kind

In De Pinte is het Huis van het Kind gevestigd in 't  Bommeltje in de Bommelstraat.  De activiteiten worden  samen georganiseerd met het Huis van het Kind van Sint-Martens-Latem. In Nazareth is er momenteel geen afzonderlijk fysieke vestigingsplaats, de mogelijkheid is wel voorzien in de nieuwbouw voor de BKO die gerealiseerd wordt op de site van 't Kinderkasteeltje.

  • Naar aanleiding van de fusie dient een nieuw samenwerkingsverband met Sint-Martens-Latem afgesloten te worden.
  • Verder dienen er keuzes gemaakt te worden om het Huis van het Kind fysiek verder te ontwikkelen als een onthaal-en informatiepunt en/of in antennepunten te voorzien.
  • De naambekendheid van het Huis van het Kind kan versterkt worden.
  • De samenwerkingen met de huidige partners willen we versterken, tevens willen we de mogelijkheid van nieuwe partners onderzoeken om kennis en expertise verder te ontwikkelen.

Een geïntegreerd gezinsbeleid voor Nazareth-De Pinte: de basispijlers

  •  Kinderarmoede. Alleenstaande ouders, werkloze ouders, kortgeschoolde ouders, en ouders met een vreemde herkomst zijn het meest kwetsbaar voor armoede. De stijgende kansarmoede – index in Nazareth-De Pinte geeft aan dat er verder vorm gegeven moet worden aan een sterk lokaal sociaal beleid om net de meest kwetsbare gezinnen toegang te geven tot hun rechten. Het Huis van het Kind speelt hierin rol door de samenwerking tussen welzijnspartners (Kind&Gezin, OCMW, ...), vrijetijdsdiensten (cultuur, jeugd, sport) en  onderwijs te versterken door het detecteren van noden, gericht en warm door te verwijzen,  het aanbod verder af te stemmen ....
  • Het versterken van onderwijskansen voor alle kinderen.  Het onderwijs wordt geconfronteerd met een groeiende diversiteit binnen de leerlingengroep.  Het Huis van het Kind is aanwezig binnen de schoolcontext via huiswerkbegeleiding, bruikleen laptops, het uitwerken van een armoedebeleid op scholen, .. . 
  • Opvoeden is een leerproces. Het hebben van vragen, onzekerheden en faalervaringen horen bij het dagdagelijks opvoeden van kinderen. Het Huis van het Kind voorziet in opvoedingsondersteuning door de organisatie van een brede waaier aan laagdrempelige activiteiten die ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken versterken in de opvoeding van kinderen.

  • Alle ouders – of het nu gaat over zwangere koppels of ouders van pubers – stellen zich wel eens vragen over de ontwikkeling, gezondheid of opvoeding van hun (toekomstige) kind. Het Huis van het Kind zorgt er voor dat  preventieve gezondheidszorg  geïntegreerd wordt in verschillende levensdomeinen  zoals milieu, sport, onderwijs, mobiliteit, vrije tijd…

  • Kinderopvang is een sterk instrument in de strijd tegen kinderarmoede. Kinderopvang biedt gezinnen immers de kans om te werken of een integratiecursus te volgen. Maar kinderopvang zet ook in op andere zaken, zoals een leuke vrije tijd voor kinderen, ontwikkeling stimuleren van kinderen, opvoedingsondersteuning…  Het Huis van het Kind begeleidt ouders in hun zoektocht, waarbij er bijzondere aandacht is voor kwetsbare gezinnen en kinderen. We spelen in op dringende en flexibele opvangvragen en werkt hiervoor samen met alle kinderopvanginitiatieven.

  • Gezinnen vinden moeilijker de balans de tussen werk en gezin, we zien steeds kleiner wordende netwerken. In Nazareth-De Pinte waren er in 2023 777 alleenstaande ouders. Het Huis van het Kind bevordert  sociale cohesie en ontmoeting dor het bevorderen van informele en laagdrempelige ontmoetingsmomenten.

Hoe dragen we bij aan de realisatie van de SDG's?

Huis van het Kind draagt bij aan de realisatie van verschillende SDG’s:

  •  geen armoede, en dan meer specifiek de strijd tegen kinderarmoede (SDG1)
  • goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
  • kwaliteitsonderwijs, streven naar gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs (SDG 4)
  • ongelijkheid verminderen (SDG 10)
  • partnerschappen om doelstellingen te bereiken (SDG 17)

Kinderen tot 3 jaar

Terug naar navigatie - Kinderen tot 3 jaar

Trends en uitdagingen

Toegankelijk, kwalitatief en inclusief opvangaanbod voor baby's en peuters

Het lokale bestuur heeft een belangrijke rol op het gebied van kinderopvang, en dit zowel als regisseur als organisator.

Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische -, een pedagogische - en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze drie functies evenwichtig te realiseren. Kinderopvang is daarnaast een sterk instrument in de strijd tegen kinderarmoede. Kinderopvang biedt gezinnen immers de kans om te werken of een integratiecursus te volgen. Maar kinderopvang zet ook in op andere zaken, zoals een leuke vrije tijd voor kinderen, ontwikkeling stimuleren van kinderen, opvoedingsondersteuning… .

Voor kinderen van 0 tot 3 jaar is de voornaamste uitdaging  de nood aan voldoende opvangplaatsen.

Wat betekent dit voor Nazareth-De Pinte?

Kinderopvang voor 0-3 jaar

In Nazareth De-Pinte waren er in 2022 70,66 opvangplaatsen voor baby's en peuters per 100 kinderen van 0 tot 2 jaar, voor Nazareth en De Pinte afzonderlijk was dit respectievelijk 64,94 en 76,80. Het Vlaams gemiddelde bedraagt 44.

Uit de gemeentemonitor van  2023 blijkt dat tevredenheid over de kinderopvang in Nazareth en De Pinte nagenoeg hetzelfde is: 72% en 73%. In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde tevredenheid 57 %.

Het lokaal bestuur als regisseur: het Lokaal Loket Kinderopvang

Het Lokaal Loket Kinderopvang bundelt alle informatie rond kinderopvang. Zowel digitaal als tijdens individuele momenten kunnen (aanstaande) ouders zich informeren over het aanbod kinderopvang. 

Uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden (zie ook de cijfers m.b.t. geregistreerde opvangvragen):

  • De naambekendheid van het Lokaal Loket Kinderopvang kan versterkt worden.
  • Er zijn duidelijke afspraken met kinderopvanginitiatieven nodig rond opvolging aanvragen lokaal loket kinderopvang (engagementsverklaring). Deze input is bepalend bij oproepen vanuit Opgroeien.
  • De afstemming en samenwerking tussen de verschillende aanbieders van kinderopvang is verder te faciliteren met het oog op detectie van noden inzake opleiding en ondersteuning.
  • Er is een toename van het aantal aanvragen van kwetsbare gezinnen: er is nood aan crisisopvang en tijdelijke/flexibele opvangplaatsen.

Het Lokaal Loket in De Pinte werkt samen met Sint-Martens-Latem. In het kader van de fusie maken we voorbereidingen om vanaf 1 januari 2025 één Lokaal Loket Kinderopvang te organiseren voor Nazareth-De Pinte en Sint-Martens-Latem.

 

Het lokaal bestuur als organisator: Organisator Gezinsopvang en Groepsopvang

Het lokaal bestuur organiseert zelf kinderopvang, als Organisator Gezinsopvang en Groepsopvang (OGG).

OGG De Pinte werkt samen met Sint-Martens-Latem. Tot 2023 werkte Nazareth samen met de OGG van Kruisem, naar aanleiding van de fusie is deze samenwerking echter stopgezet.

Het OGG heeft nu 196 gesubsidieerde plaatsen en is de inrichtende macht voor 17 kinderopvanglocaties op het grondgebied Nazareth-De Pinte en Sint-Martens-Latem.

Uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden:

  • Er is een gebrek aan geschikte locaties om opvanglocaties op te starten, met voldoende spreiding over het volledige grondgebied.
  • Het is moeilijk om gekwalificeerde kinderbegeleiders te vinden, dit is een knelpuntberoep.

Het lokaal bestuur en het Consultatiebureau Kind en Gezin

Er zijn twee consultatiebureaus op het grondgebied Nazareth-De Pinte: één in Nazareth met als organisator Rebelle en één in De Pinte met als organisator het OCMW. Dit kan niet zomaar overgedragen worden naar één van deze organisatoren: er dient een oproep gelanceerd te worden voor één nieuwe organisator.

Hoe dragen we bij aan de realisatie van de SDG's?

Bij de zorg voor kinderen van 0-3 jaar dragen we bij aan de realisatie van verschillende SDG’s:

  •  geen armoede, en dan meer specifiek de strijd tegen kinderarmoede (SDG1)
  • goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
  • ongelijkheid verminderen (SDG 10)
  • partnerschappen om doelstellingen te bereiken (SDG 17)

Cijfers

Kinderen van 3 tot 12 jaar

Terug naar navigatie - Kinderen van 3 tot 12 jaar

Trends en uitdagingen

Opvang voor schoolgaande kinderen

Het lokale bestuur heeft een belangrijke rol op het gebied van  kinderopvang, en dit zowel als regisseur als organisator.

Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische -, een pedagogische - en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze drie functies evenwichtig te realiseren. Kinderopvang is daarnaast een sterk instrument in de strijd tegen kinderarmoede. Kinderopvang biedt gezinnen immers de kans om te werken of een integratiecursus te volgen. Maar kinderopvang zet ook in op andere zaken, zoals een leuke vrije tijd voor kinderen, ontwikkeling stimuleren van kinderen, opvoedingsondersteuning… .

De regierol van het lokaal bestuur: de uitdaging van het BOA-decreet

Het lokale bestuur heeft de regierol kinderopvang schoolgaande kinderen. Het lokale bestuur stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools opvangbeleid uit dat voldoet aan de drie doelstellingen van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA-decreet):

  • speel- en ontplooiingsmogelijkheden voor elk kind realiseren.
  • mogelijkheden voor ouders om werk, opleiding en gezin te combineren.
  • een toegankelijk en betaalbaar aanbod realiseren voor iedereen.

Het BOA-decreet is in 2021 geïntroduceerd en dient gerealiseerd te worden tegen 2026. Het lokaal bestuur neemt de regie op en tekent een lokaal beleid uit rond buitenschoolse opvang en activiteiten. Het lokaal bestuur beslist over de besteding van de beschikbare financiële, personele en infrastructurele middelen. Om het lokale opvangaanbod en de afstemming van buitenschoolse activiteiten te financieren, krijgt het lokale bestuur vanaf 1 januari 2026 een subsidie.

Het lokaal bestuur werkt hiervoor nauw samen met partners, in een lokaal samenwerkingsverband. Dat kan bestaan uit verschillende lokale spelers uit verschillende sectoren waaronder buitenschoolse (kleuter)opvang, onderwijs, cultuur, jeugd, sport en cultuur.  Samen met het lokaal samenwerkingsverband geeft het lokaal bestuur de doelstellingen een lokale invulling: 

  • welke noden en interesses hebben de kinderen en gezinnen in Nazareth-De Pinte?
  • welk aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten is er al?
  • wanneer en waar is er bijkomend aanbod nodig? Hoe moet dat aanbod eruit zien?
  • welke acties gaan we hiervoor ondernemen? Waar kunnen interessante samenwerkingen ontstaan? 

Het decreet vraagt bijzondere aandacht voor kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.

Het lokaal bestuur als organisator

Een lokaal bestuur kan ook zelf opvang organiseren voor schoolgaande kinderen, zowel in de school zelf (binnenschoolse opvang) of op een locatie buiten de school (buitenschoolse kinderopvang).

Wat betekent dit voor Nazareth-De Pinte?

De impact van het BOA-decreet (decreet buitenschoolse opvang en activiteiten)

Het BOA decreet heeft een aanzienlijke financiële impact. De subsidies die vanaf 2026 naar het lokaal bestuur gaan worden verdeeld volgens andere verdeelsleutels zoals het aantal kinderen op grondgebied, aantal kinderen op school, armoede, ...

Initiële communicatie rond de subsidie (2021) geeft aan dat het bedrag voor gemeente Nazareth-De Pinte bijna gehalveerd zal worden.

 

Het lokaal bestuur als organisator: verschillen tussen Nazareth en De Pinte

In Nazareth is de buitenschoolse en binnenschoolse kinderopvang volledig in eigen beheer, in De Pinte is dit  door het lokaal bestuur uitbesteed aan Ferm vzw. In de loop van de volgende legislatuur zal, na evaluatie en analyse, hierin een keuze gemaakt worden.

Nazareth

In de buitenschoolse kinderopvang is er een totale capaciteit van 198 kinderen, gelijk verdeeld over BKO Ter Meeren en BKO Ter Biesten. Beide locaties behaalden het kwaliteitslabel kleuteropvang. Men is erkend voor de inclusieve aanpak waardoor we subsidies ontvangen voor vier inclusieve plaatsen.

Op de site van 't Kinderkasteeltje wordt, samen met Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, een complementair hulp-en dienstverleningsaanbod voor kinderen en jongeren uitgebouwd. Het lokaal bestuur zorgt voor buitenschoolse kinderopvang (nieuwe inplanting van BKO Ter Meeren), Jeugdhulp Don Bosco bouwt een CKG en een kinderdagverblijf. De site wordt zo ruim mogelijk open gesteld voor het publiek.

Naast de vakantiewerking binnen BKO is er in Nazareth nog één onthaalouder die vakantieopvang organiseert voor schoolgaande kinderen van 2,5 jaar tot 12 jaar. Deze onthaalouder is gevestigd in Eke – Landuit.

Sinds 2014 wordt voor de laatste leerjaren op school binnenschoolse kinderopvang georganiseerd vanuit de gemeente. Hierdoor wil men enerzijds overbezetting op de BKO’s op piekmomenten wegnemen en anderzijds ook meer kansen te bieden op het maken van huiswerk. Aan het einde van elk schooljaar wordt de BKO en BSKO bezetting geanalyseerd en keuzes m.b.t. BSKO (op welke dagen, voor welke leerjaren, ...) gemaakt voor het volgende schooljaar. Voor schooljaar 2023-2024 werd BSKO georganiseerd in VBS Eke, GBS Eke, VBS Nazareth en GBS Nazareth. De School Van Morgen, GO!, voorziet in een eigen binnenschoolse opvang op schooldagen (behalve op woensdagnamiddag).

De Pinte
De buitenschoolse kinderopvang is gevestigd op 1 locatie, 't Bommeltje, met 84 erkende kindplaatsen.

De binnenschoolse opvang wordt georganiseerd op 3 scholen: de gemeentelijke basisschool De Blije school, VBS De Pinte en VBS Nazareth.

Beiden zijn in extern beheer via Ferm vzw.

Hoe dragen we bij aan de realisatie van de SDG's?

Bij de zorg voor kinderen van 3 tot 12 jaar dragen we bij aan de realisatie van verschillende SDG’s:

  • geen armoede, en dan meer specifiek de strijd tegen kinderarmoede (SDG1): via sociale kortingstarieven om kinderopvang toegankelijker te maken en in te zetten op de strijd tegen kinderarmoede. We zorgen voor ondersteuning vanuit Sociaal Huis en vanuit de BKO: samenwerking tijdens kennismakingsmomenten, drempelverlagend werken en ondersteuning bij inschrijving.
  • goede gezondheid en welzijn (SDG 3): onder meer via het promoten van gezonde voeding in de opvang (geen snoep of frisdranken, volkorenbrood, ..)
  • ongelijkheid verminderen (SDG 10): onder meer via de erkenning als inclusieve opvang. Kinderen met een specifieke motorische, ontwikkelingsgerichte of psychische zorgbehoefte zijn welkom. We kiezen hiermee uitdrukkelijk voor een opvang waar diversiteit en pluraliteit voorop staan en elk kind zich welkom voelt.

Cijfers

Kinderen ouder dan 12 jaar

Terug naar navigatie - Kinderen ouder dan 12 jaar

Trends en uitdagingen

Welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling

Er is een nood aan geïntegreerde aanpak tussen het hulpverleningsnetwerk en het directe netwerk
Kinderen en jongeren lopen te vaak rond met kopzorgen, stress, druk, burn-out of suïcidegevoelens, maatschappelijke druk, pesten (cyber-), grensoverschrijdend gedrag. Jongeren missen vaak een aanspreekpunt in hun directe omgeving. 

Gezonde en leefbare buurten

De rol en de plaats van kinderen en jongeren in de publieke ruimte en de inrichting ervan moet erkend worden, door het inzetten op speel- en ontmoetingsruimten, ruimte voor vrije tijd en experimenteren, hangplekken voor jongeren, ...

Vrijwillige inzet

De betrokkenheid van kinderen en jongeren bij de samenleving verhogen door het ondersteunen van (jeugd)verenigingen, de erkenning van (jeugd)vrijwilligers, ...

Vrijetijdsbesteding voor iedereen

Vrijetijdsbesteding is niet voor elke kind of jongere bereikbaar of beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat 28 % van de kinderen in België nooit op vakantie gaat.  Er is nood aan vrijetijdsactiviteiten die voor iedereen toegankelijk zijn, kinderen en jongeren kunnen worden betrokken als co-creatoren voor de invulling en vorming van vrijetijdsbesteding.

Communicatie en mediawijsheid

Er is nood aan weerbaarheidsopbouw, nood aan ontwikkeling van digitale vaardigheden, nood aan creatief, actief en geïnformeerd omgaan met alle vormen van online en offline media.

Co-creatie en participatie

De jeugdverenigingen, kinderen én jongeren zijn partners in ons jeugdbeleid. Om hen voldoende te bereiken zijn eigentijdse participatie en alternatieve werkvormen nodig om een zo goed mogelijke representatie te hebben van de samenleving.

Maar daarnaast is er ook meer nodig aan (boven)lokale samenwerking tussen allen die in contact komen met kinderen en jongeren. 

Wat betekent dit voor Nazareth-De Pinte?

In het kader van het traject naar een Kindvriendelijke gemeente is door de gemeenteraad van Nazareth een visie en een strategie bepaald. Deze zal herzien moeten worden voor de nieuwe fusiegemeente, maar we geven hier nog een aantal krachtlijnen mee die aansluiten bij de algemene trends en uitdagingen. Bestaande initiatieven uit De Pinte kunnen hier naadloos bij aansluiten.

Welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling

Bij professionelen kwamen de toegankelijkheid en bekendheid van het zorgaanbod vaak aan bod, de rol van scholen en hulpverleners … Bij kinderen en ouders was dit minder het geval: kinderen en jongeren vragen eerder naar een rustige plek waar niets moet, waar er geen verplichtingen zijn.

Er is dus niet zozeer nood aan een nieuw hulpverleningsaanbod, wel kan er nog meer ingezet worden op een betere bekendmaking van het bestaande aanbod via doelgroepgerichte communicatie.

Gezonde en leefbare buurten

Uit de analyse van Kindvriendelijke gemeente bleek dat alle partijen (kinderen, jongeren, ouders, professionelen …)  het belang onderkennen van voldoende ontmoetingsplaatsen voor kinderen en jongeren, bij voorkeur in een groene omgeving: speeltuintjes, hangplekken, plaatsen om te sporten en te beleven. Ook mobiliteit ('veilig op weg' ) is een aandachtspunt. 

In Nazareth is er een jeugdhuis met een actieve werking.  In De Pinte is de werking van het huidige jeugdhuis de laatste jaren gewijzigd: de EVA Jeugdhuis vzw werd ontbonden en het project 'Openbaer' werd opgestart. Via dit project van de jeugddienst i.s.m. jeugdraad  kan en werd het jeugdhuis op regelmatige tijdstippen geopend door o.a. vrijwilligers van de jeugdraad of via verhuur aan privé-initiatieven. Daarnaast wordt een masterplan opgemaakt  waarin de nieuwe school, de nieuwe sporthal en het nieuwe jeugdhuis worden ingeplant in Polderbos, rekening houdende met het OCP, de omgeving, de mobiliteit, …

Vrijetijdsbesteding voor iedereen

We ondernemen verschillende acties om financiële, financiële, culturele, ... drempels weg te werken. Een voorbeeld hiervan is de Uit-Pas, waar zowel De Pinte als Nazareth sinds 2024 aan deelnemen. 

Cocreatie en participatie

  • Kinderen en jongerenparticipatie. Zowel kinderen als jongeren geven aan dat ze meer gehoord willen worden binnen de gemeente. Ook vanuit professionele hoek vindt men dit belangrijk: kinderen leren argumenteren, leren zich in te leven in de positie van een ander … . Binnen  algemene acties rond participatie  werken we een specifiek aanbod voor kinderen uit.
  • Samenwerking: vooral vanuit professionele hoek is er de vraag naar meer samenhang, uitwisseling (zowel intern binnen het lokaal bestuur als met externe partners). We volgen dit verder op in de actie ‘Samen werken aan een kindvriendelijke gemeente’ en het opzetten van kindvriendelijke ‘antennes’.

Hoe dragen we bij aan de realisatie van de SDG's?

Bij de zorg voor jongeren  dragen we bij aan de realisatie van verschillende SDG’s:

  • goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
  • ongelijkheid verminderen (SDG 10)
  • partnerschappen om doelstellingen te bereiken (SDG 17)

Cijfers

Onderwijs

Terug naar navigatie - Onderwijs

Trends en uitdagingen

Het onderwijs wil de ontwikkelings- en leerkansen van kinderen maximaal ontplooien, maar wordt hierbij geconfronteerd met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Er is de veranderende doelgroep. De instroom van anderstalige nieuwkomers heeft een impact hoe we het onthaal, de begeleiding en de communicatie met ouders organiseren.
Meertalige kinderen, kinderen uit kwetsbare gezinnen, … hebben een andere beginsituatie waardoor ze ongelijk aan de start komen. Ze zijn volop bezig met een inhaalbeweging in het Nederlands, het ontdekken van de schooltaal en hebben minder tijd voor taal- en schoolse ontwikkeling. 
Daarnaast ontstaat binnen klassen een grotere diversiteit: de verschillen tussen sterke leerlingen en kwetsbare kinderen worden groter, er zijn meer kinderen met een zorgnood of gedragsproblemen.

Het onderwijs wil daarom kansenbevorderend zijn: de focus verschuift van vergelijken en prestaties naar inspanning en leerwinst. 

Het lerarentekort in het Vlaams (basis)onderwijs is een groeiend probleem. De vergrijzing zorgt voor een te grote uitloop en het lagere aantal werkzoekenden geeft druk op de arbeidsmarkt. Vacatures blijven openstaan, er zijn bijkomende voltijds equivalenten nodig, … steeds meer scholen krijgen te maken met tekorten. Dit brengt een bijkomende belasting mee voor het gehele schoolteam. 

Tot slot is er de andere betrokkenheid van ouders. Er is meer nood aan opvang, maar er is ook de impact op de huiswerkbegeleiding, de (administratieve) opvolging van kinderen … . Het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden voor de ouderraad en de begeleiding van kinderen.

Wat betekent dit voor Nazareth-De Pinte?

Algemeen

Op het grondgebied van Nazareth De Pinte bevinden zich 10 basisscholen en twee middelbaren scholen (één regulier en één buitengewoon secundair onderwijs). In 2023 telden deze samen 3217 leerlingen.
In De Pinte zijn 9,3% van de lagere schoolkinderen afkomstig van Nazareth, omgekeerd is in Nazareth 2,4% afkomstig van De Pinte.

Uit de gemeentemonitor (survey 2023) blijkt dat 93% van de inwoners van Nazareth en 95 % van de inwoners van De Pinte tevreden is over de onderwijsvoorzieningen van hun gemeente.

Ook in Nazareth-De Pinte stellen we een veranderende doelgroep vast (cijfers naar woonplaats leerlingen):

  • 8,1 % van de kleuters heeft een thuistaal anders dan het Nederlands, in het lager onderwijs is dit 8,6  % en in het secundair onderwijs 6,8 %.
  • 21,3 % van de lagere schoolkinderen ontvangt een schooltoeslag, in het secundair onderwijs is dit 11,5 %.  Voor het lager onderwijs is er een duidelijk verschil tussen De Pinte en Nazareth: in De Pinte bedraagt dit 16,5 %, in Nazareth 26,1 %.
  • In het lager onderwijs heeft 7,8 % schoolse vertraging opgelopen, in het secundair onderwijs loopt dit op naar 15,5 %.

Als lokaal bestuur

Het lokaal bestuur is enerzijds organisator van onderwijs: we zijn de inrichtende macht voor de gemeentelijke basisscholen ‘De Blije School’ in De Pinte, ‘De Toetertrein’ in Nazareth en ‘De Vlinderboom’ in Nazareth.  Deze gemeentescholen vertrekken vanuit een pluralistische instelling.

Anderzijds zijn we ook de regisseur van het lokale flankerende onderwijsbeleid. We ondersteunen de scholen door de organisatie van lokale initiatieven die de onderwijskansen van alle leerlingen versterken. Voor alle leerlingen creëren we een kwaliteitsvol aanbod van leeractiviteiten. Het lokaal bestuur fungeert hier als brugfiguur tussen de school, de gezinnen en de andere sectoren zoals hulp- en dienstverlening. Het is de opdracht van de nieuwe bestuursploeg om het flankerend onderwijsbeleid van Nazareth-De Pinte te bepalen.

Hoe dragen we bij aan de realisatie van de SDG's?

  • Een gelijke toegang tot kwalitatief onderwijs (SDG 4) is essentieel voor een duurzame samenleving. Initiatieven die ervoor zorgen dat alle leerlingen gelijke onderwijskansen krijgen, zijn onder meer huiswerkbegeleiding op school, studie- en gezinsondersteuning aan huis, bruikleensysteem van laptops,  de zomerschool, ...
  • Op het vlak van goede gezondheid en welzijn (SDG3)  dragen we als onderwijs bij tot:
    • gezonde voeding: via acties m.b.t. lege en ongezonde brooddozen, de keuze voor een kwaliteitsvolle leverancier van warme maaltijden, ...
    • het mentaal welzijn door het voeren van een antipestbeleid en aangepast zorgbeleid.
    • lichamelijke gezondheid via acties om bewegen te stimuleren. 
  • We dragen bij aan de vorming van duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11) en de strijd tegen de klimaatverandering (SDG 13) door in te zetten op duurzame mobiliteit en een veilige schoolomgeving. Kinderen moeten op een veilige manier te voet of met de fiets naar school kunnen of via voldoende openbaar vervoer.
  • Als kindvriendelijke gemeente willen we participatie (SDG 16) bevorderen, in het bijzonder van kinderen en jongeren. Het onderwijs draagt hier aan bij door de organisatie van leerlingenraden en het deelnemen aan participatie-initiatieven.
  • Door te zorgen voor een veerkrachtige/robuuste infrastructuur (SDG 9) van onze scholen.  In de volgende legislatuur gaan de verbouwingen aan de gemeenteschool in De Pinte van start en worden de verbouwingen van de gemeenteschool in Nazareth voorbereid. Aandacht voor duurzame materialen, duurzaam energiegebruik, het aanleggen van een groene schoolplaats en omgeving dragen hier aan bij.

Cijfers

Bronnen

Terug naar navigatie - Bronnen

Rapport  opvang baby en peuters (Provincie in cijfers)

Rapport onderwijs (Provincie in cijfers)

Omgevevingsanalysefiche jeugd (VVSG)

Omgevingsanalysefiche kinderopvang en gezinsbeleid (VVSG)