Nazareth wil een ‘warme’ gemeente zijn, waar voor iedereen plaats is: voor jong en oud, voor mensen met zorgnood, voor wie kwetsbaar is … Dit is niet enkel een zaak van het lokaal bestuur. Via het stimuleren van buurtinitiatieven en het aangaan van samenwerkingen willen we een zo groot mogelijk netwerk.
Eenzaamheid tegengaan (plan PD3-01)
Uit de resultaten van ‘Zegget ne keer’ bleek dat 20 % van de Nazareners zich soms tot vaak wel eens eenzaam voelt. Voor het lokaal bestuur een signaal om hier dieper op in te gaan. Welke factoren spelen een rol in eenzaamheid? Welke acties worden al ondernomen en wat kunnen Nazareth en haar inwoners extra ondernemen? (actie PD3-01-01)
Een leeftijdsvriendelijke gemeente zijn (plan PD3-02)
Een leeftijdsvriendelijke gemeente betekent dat er rekening wordt gehouden met alle inwoners. Concreet vertaalt zich dat naar een gemeente waarin zowel jong als oud zich thuis en betrokken voelt.
In 2019 is met Vives-studenten een leeftijdsvriendelijke toets ontwikkeld. Deze wordt geïmplementeerd in de bestaande cyclus van strategische beleidsprocessen (actie PD3-02-01).
Het lokaal bestuur ondertekende vroeger in 2018 het ‘Goe gespeeld’–charter. In deze legislatuur gaan we een stapje verder en willen we tegen 1 januari 2023 het label ‘kindvriendelijke gemeente’ halen. Dit label erkent steden en gemeenten die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag. Het is de bedoeling is dat het lokaal bestuur in al haar facetten de invalshoek van kinderen meeneemt (actie PD3-02-02).
Naast een kindvriendelijk beleid, blijven we een eigen oudervriendelijk beleid voeren (actie PD3-02-03). Bij de verschillende projecten die het lokaal bestuur zal uitvoeren, is er oog voor de noden en behoeften van ouderen: mobiliteit, bestrijden van eenzaamheid, ontwikkelen van dienstverleningsantennes in de wijken, digitalisering …
Wel-zijn in Nazareth (plan PD3-03)
Wel-zijn in Nazareth betekent aandacht geven aan hen wie extra zorg en ondersteuning nodig hebben en dit van jong tot oud.
Het aantal kinderen geboren in kansarme gezinnen, neemt toe. Terzelfdertijd nemen de federale middelen af voor socio-culturele participatie, wat een bijkomende inzet van het lokale bestuur vergt (actie PD3-03-02). Specifiek voor kinderen met een migratie-achtergrond worden vanuit het Huis van het Kind integratiebevorderende maatregelen genomen zoals huiswerkbegeleiding, bevorderen van de deelname aan het verenigingsleven … (actie PD3-03-03).
Schuldpreventie en het vroeg detecteren van signalen zijn essentieel om financiële problemen te voorkomen en aan te pakken. De dienst Collectieve schuldenregeling onderneemt gerichte acties in het bijzonder m.b.t. kinderen en jongeren (actie PD3-03-04).
Vanaf 1 januari 2020 maken het WZC Wielkine en de thuiszorgdiensten deel uit van de Zorgband Leie en Schelde, een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s van Destelbergen, Merelbeke, Nazareth, Laarne en PZC Lemberge. In deze nieuwe organisatie kan men zich focussen en zich sterker ontwikkelen op het gebied van ouderenzorg.
Het lokaal bestuur blijft echter mee verantwoordelijk voor een kwaliteitsvolle hulp- dienstverlening.
Het woonzorgcentrum is meer dan 20 jaar oud en een aantal opfrissingswerken en vervangingen van het meubilair dringen zich op. We bekijken of tegen het einde van de legislatuur grondiger infrastructurele ingrepen nodig zijn in functie van de dan geldende normen (actie PD3-02-01).
Werken aan betrokken, veilige en zorgzame buurten (plan PD3-04)
Een sterke sociale cohesie ontwikkelt zich voor een groot deel op buurtniveau en de lokale besturen kunnen dit stimuleren. Dit kan onder andere door het voeren van een positief beleid dat buurtinitiatieven aanmoedigt en ondersteunt, door het geven van advies en financiële stimulansen, door het samenbrengen van mensen … In het bijzonder op het gebied van zorg en ondersteuning van kwetsbaren en zorgbehoevenden, wil Nazareth de vrijwillige inzet en spontane solidariteit van geëngageerde burgers faciliteren. Met een extra medewerker willen we hiermee extra aan de slag gaan (actie PD3-04-01).
Daarnaast wil het lokaal bestuur actiever naar de inwoner toe gaan en outreachend werken. Nu zijn er in het Pluscafé zitdagen georganiseerd waarop de thuiszorgverantwoordelijke aanwezig is. We willen dit uitbreiden met andere dienstverleningen en andere locaties op wijkniveau (actie PD3-04-02).
Samen met partners (plan PD3-05)
In 2018-2019 zijn de eerstelijnszones opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. Dit heeft als doel het creëren van een effectieve en kwalitatieve eerste lijn waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen. Nazareth maakt deel uit van de Eerstelijnszone Schelde-Leie. In de loop van deze legislatuur zal de uitwerking van de eerstelijnszones zijn beslag krijgen (actie PD3-05-01).
Dezelfde partners van de Eerstelijnszone werken samen op het gebied van het ‘Geïntegreerd breed onthaal’ met als doel onderbescherming tegen te gaan. Als prioritaire doelgroep is gekozen voor ‘mensen met een risico op energiearmoede’ (actie PD3-05-02).
Op het gebied van tewerkstelling en activering werken we samen met de projectvereniging ‘Wijk-Werken Leie en Schelde’. Deze zal in de komende legislatuur de ‘regierol sociale economie’ opnemen naast het Wijk-Werken (de opvolger van de vroegere PWA’s) (actie PD3-05-03).
Daarnaast wordt onderzocht of kan samengewerkt worden op het gebied van Tijdelijke Werkervaring (actie PD3-05-04).
Voor voedselbedeling in Nazareth werkt het lokaal bestuur samen met vzw De Kruk. Tegen 2022 wil vzw De Kruk naast het verdelen van voedsel ook een vorm van winkelsysteem aanbieden: een sociale kruidenier met een groter aanbod. Het lokaal bestuur voorziet een investeringssubsidie om dit project op te zetten (actie PD3-05-05).