Stand van zaken
Ruimtelijk beleidsplan
Een ruimtelijk beleidsplan legt een kader vast voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling.
Na goedkeuring van het voorontwerp en een aansluitende consultatieronde in 2020, startten we in 2021 de procedure op om een strategisch milieueffectrapport (MER) op te maken. De MER is gefinaliseerd in 2022, in 2023 is het ontwerp beleidsplan opgemaakt en het openbaar onderzoek uitgevoerd. In januari 2024 volgde de definitieve vaststelling.
Hierbij realiseerde Nazareth het eerste gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan in Oost-Vlaanderen en het vijfde voor heel Vlaanderen. De ruimtelijke visie op de lange termijn en de bijhorende acties dragen bij tot een toekomstgericht en duurzaam omspringen met onze schaarse beschikbare ruimte.
Meer bepaald richt het ruimtelijke beleidsplan zich op volgenden strategische doelstellingen:
- Streven naar duurzaam ruimtegebruik
- Antwoord bieden op de klimaatuitdagingen
- Prioriteit geven aan duurzame mobiliteit
- Bevorderen van de leefkwaliteit
De nieuwe visie is verder uitgewerkt in twee beleidskaders met concrete acties om het gewenste ruimtelijk beleid effectief te realiseren.
Visiekaart gewenste ruimtelijke ontwikkeling
Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Natuurontwikkeling - Axelvijver'
In lijn met de visie van het ruimtelijk beleidsplan, startten we met de opmaak van een RUP 'Natuurontwikkeling - Axelvijver'. Dit RUP zal de hoge natuurwaarde op en rond de Axelvijver planologisch bestendigen en beschermen ten behoeve van mens en natuur in de directe omgeving.
De startnota van het RUP Axelvijver is eind 2023 goedgekeurd door het schepencollege en doorloopt in 2024 de verdere procedure. De definitieve vaststelling is voorzien in het najaar van 2024.
Ruilverkaveling Schelde-Leie
Voor verdere informatie zie: https://www.vlm.be/nl/projecten/vlm-projecten/Schelde-Leie
Het ruilverkavelingsproject Schelde-Leie is in het leven geroepen als flankerende maatregel voor de landbouwsector bij de uitbreiding van het Parkbos Gent, het Stadsbos Deinze en de Hospicebossen in Nazareth. Het is uitgegroeid tot een project met drie grote luiken: herverkaveling, inrichtingswerken en fietspaden
Herkaveling van meer dan 2500 ha hoofdzakelijk landbouwpercelen
In 2021 heeft het ruilverkavelingscomité het voorstel voor de her-verkaveling van de nieuwe kavels voorgelegd, ook wel 'de eerste neerlegging toedeling' genoemd. Hierop konden suggesties, verbeteringen, opmerkingen of bezwaren worden ingediend. Sindsdien bespreekt de 'commissie van advies' en het ruilverkavelingscomité alle bezwaren, hieraan wordt de laatste hand gelegd in het voorjaar van 2024.
Inrichtingswerken en aanleg fietspaden
De omgevingsvergunningsdossiers (inrichtingswerken) zijn in voorbereiding. Eind 2023 is een eerste vergunningsdossier ingediend, voornamelijk betreffende het grondgebied van Deinze. Op het gebied van fietspaden blijft er voor het grondgebied Nazareth vertraging optreden doordat de provincie bijkomende eisen stelt m.b.t. waterinfiltratie.