Algemene resultaten
Het beschikbaar budgettair resultaat bestaat uit het budgettaire resultaat van het boekjaar (V), het gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar (VI) en de eventueel onbeschikbare gelden (VIII). De eerste parameter, het budgettaire resultaat van het boekjaar, is het resultaat van de saldi van het exploitatiebudget (I), het investeringsbudget (II) en het financieringsbudget (IV).
Het budgettaire resultaat van het boekjaar (V) is de graadmeter om te vergelijken of de rekening aansluit bij het eindbudget, en dat over alle deelbudgetten heen. In de financiële schema’s leest u dat het budgettaire resultaat van het boekjaar -240.368 euro bedraagt.
Het exploitatiebudget sloot af met een positief saldo van 20.852 euro. De kredieten op het investeringsbudget werden minder gerealiseerd dan verwacht en worden overgedragen naar 2023. Een detail van de investeringen en de overdrachten vindt u in de toelichting. Het gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar dat rekening houdt met de opgebouwde reserve bedraagt -117.085 euro.
De autofinancieringsmarge bedraagt -240.368. Dit betekent dat er onvoldoende financieel draagvlak was om de aflossingen van de schulden te dragen. Er wordt tevens een gecorrigeerde autofinancieringsmarge berekend met als doel na te gaan of het bestuur wel snel genoeg zijn leningen terugbetaald. Het terugbetalingsritme van de leningen van het Autonoom Gemeentebedrijf is verbonden met het afschrijvingsritme. Gezien de vele investeringen in onroerende goederen en de lange afschrijvingstermijn (33 jaar) zijn de werkelijke aflossingen lager dan de gecorrigeerde aflossingen. Hierdoor is de gecorrigeerde autofinancieringsmarge lager dan de reële autofinancieringsmarge met een bedrag van -276.125 euro.. Het AG Nazareth leent echter alleen maar van de Gemeente Nazareth waardoor we dit niet hoeven te beschouwen als een risico.
Exploitatiebudget
Het exploitatiebudget is het werkingsbudget van het gemeentebedrijf. Alle gewone en recurrente uitgaven en ontvangsten komen op de exploitatie. De uitgaven zijn voor 101% gerealiseerd, de ontvangsten voor 81%.
Exploitatiebudget – Operationele uitgaven
Goederen en diensten
Het budget op de Goederen en diensten is voor 100% gerealiseerd. Er is een verschil van 3.727 euro tussen het budget en de rekening. Het budget werd voor meer dan 100% gebruikt gezien de hogere kosten voor energie en gas. In de toelichting vindt een overzicht van de voornaamste verschillen tussen budget en rekening. Globaal werd echter het volledige exploitatieuitgavenbudget verbruikt.
|
Jaarrekening 2022 |
Meerjarenplan 2022 |
verschil |
Elektriciteit |
162.344 euro |
130.000 euro |
+32.344 euro |
Gas |
168.300 euro |
167.587 euro |
+712,22 euro |
Andere operationele uitgaven
Uitgaven die hieronder vallen zijn de verschillende belastingen ten laste van het AG, zoals de onroerende voorheffing, de roerende voorheffing en de provinciebelasting. Er is 11.518 euro gebruikt t.o.v. 7.750 euro budget. Reden voor het tekort is de opkuis van de boekhouding en het dus in kosten nemen van enkele documenten.
Financiële uitgaven
Zeer kleine uitgaven met betrekking tot bankkosten. Nihil in 2022.
Exploitatiebudget – Operationele ontvangsten
Ontvangsten uit de werking
De in het eindbudget geraamde ontvangsten uit de werking bedroeg 316.127 euro, de rekening sluit af met een omzet van 259.244 euro. De lagere omzet komt door:
- minder concessievergoeding padelterreinen gezien pas oplevering op 1 mei 2022.
- minder omzet op verhuur sporthal
- minder omzet op verhuur culturele zalen
Prijssubsidies
Het AG Nazareth wordt in gewone tijden gefinancierd met enerzijds omzet uit de verhuur van haar zalen, concessies en activiteiten; anderzijds door de aan de omzet gekoppelde prijssubsidie. De prijssubsidiefactor bedroeg 2,92; dit heeft een prijssubsidie van 294.500 euro tot gevolg. Het bedrag is lager dan ingeschat omdat de verhuur van de culturele zalen enkel werd gefactureerd onder de categorie 'verhuur met dranken'. Deze omzetcategorie genereert geen prijssubsidie waardoor dit lager uitgevallen is. Dit verklaart ook het exploitatieverlies van 2022.
Werkingssubsidies
De onder voorbehoud door de gemeente Nazareth toegekende werkingssubsidie van 50.000 euro werd opgevraagd.
Andere operationele ontvangsten
- Terugbetaling nutsvoorzieningen: 22.416,35 euro
- Opbrengsten uit zonnepanelen: 8.119,22
Financiële ontvangsten
Ontvangen betalingskortingen
Investeringsbudget
Uitgaven
Een overzicht van de gerealiseerde uitgaven van de investeringsprojecten vindt u in de toelichting van de financiële nota, rubriek ‘Detail investeringen & overdrachten’. In dat overzicht ziet u per investeringsproject de gerealiseerde uitgaven op het transactiekrediet van 2022. Van de geraamde investeringsbudgetten werd 74% aangerekend. De niet-gebruikte investeringskredieten van 2022 van lopende projecten werden overgedragen naar 2023. Deze overdracht naar 2023 werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur van februari 2022 en vindt u terug in de toelichting.
Ontvangsten
Er werd een investeringssubsidie van 50.000 euro ontvangen van de Provincie Oost-Vlaanderen ter financiering van de polyvalente jeugdinfrastructuur.
Liquiditeitenbudget
Uitgaven
Aflossing financiële schulden
In deze rubriek vinden we de kapitaalsaflossingen terug (261.220 euro) van de renteloze leningen die het AG terugbetaalt aan de Gemeente Nazareth. Een detail van de aflossingen vindt u verderop terug in de toelichting bij de jaarrekening.
Ontvangsten
Op te nemen leningen en leasings
Het investeringssaldo van het AG wordt gefinancierd met de opname van een renteloze lening die ter beschikking wordt gesteld door de Gemeente Nazareth. Gezien het investeringssaldo lager is dan gebudgetteerd, is ook de op te nemen lening lager. Meer info vindt u in het overzicht van de schulden op lange termijn. De opgenomen lening in 2022 bedraagt 1.273.866 euro.